Hurtownia miesa warszawa

Na obszarze Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa mających się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego materiału w jakiekolwiek miejsce kraju. Mięso to swoistymi słowy stosowane do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa nazywa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w projektach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub polowania w otoczeniu naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak najczęściej jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nigdy nie jest związany z kolorem, tylko łączy się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmian mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Mięso jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w ciągłej diecie, jakie jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.