Kasa fiskalna online

Kuchnia polska składa się w przewadze na daniach mięsnych. To od zabiegu w który wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie wolno wykonywać tego, jeżeli mamy sens schować je do lodówki, bo w trakcie mycia nosimy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto dbać o czystości w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i sprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po wykonaniu będzie ono czyste i słabe. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym systemem jest jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi owo ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy uczynić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół i przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie zorganizowaną przez nas marynatę również będzie smaczniejsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, że na im niższym ogniu będziemy zatem wykonywać, tym odpowiednio. Mięso opiera się w części z białka i tłuszczu, dlatego za mocna oraz szeroka temperatura powoduje, że wystaje się ono cienkie i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu weźmie ono naszą soczystość i styl.